Početna Novosti Opštinska uprava
Opštinska uprava
Obaveštenje o podnetom zahtevu za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu PDF Štampa El. pošta
sreda, 07 novembar 2012 11:33

Obaveštava se javnost da je preduzeće „BG INVEST“ d.o.o iz Beograda, po ovlašćenju nosioca projekta Preduzeća za telekomunikaciju „TELEKOM SRBIJA“ AD Beograd, ul. Takovska br 2.  podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu PROJEKTA POSTAVLJANJA RADIO BAZNE STANICE ZA MOBILNU TELEFONIJU „Veliko Gradište 2, PO48, POU48 Veliko Gradište“ čija se realizacija planira na zgradi PTT usluga, u ul. Kneza Lazara br 15. na kat. parc. 798 K.O. Veliko Gradište, na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Poziva se zainteresovana javnost da izvrši uvid u podatke i dokumentaciju iz zahteva nosioca projekta,  u prostorijama Opštine Veliko Gradište u sobi br.11., radnim danima u periodu od  14.11.2012. god. do 23.11.2012. god. u vremenu od 09,00 do 12,00 časova.

Rok za uvid i dostavljanje mišljenja, zainteresovanoj javnosti, o zahtevu nosioca projekta je 23.11.2012. godine.

Ovaj organ će u roku od  deset dana od dana isteka roka iz stava 3. ovog obaveštenja doneti odluku o tome da li je za predloženi projekat potrebna procena uticaja na životnu sredinu, o čemu će blagovremeno obavestiti javnost.

Obaveštenje se objavljuje na osnovu čl. 10. stav. 1. i 2. i čl. 29. stav 1. Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 135/04 i 36/09)

Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene
i imovinsko-pravne poslove

Broj: 501-31/2012-06
Datum: 05.11.2012. god
Danijela Ilić, dipl.inž.polj.
Poslovi zaštite životne sredine

 
''Otrovna'' prašina nestaje iz Dunavske klisure PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 05 novembar 2012 11:27

Nakon dugogodišnjih napora opštine Veliko Gradište i inicijativa predsednika opštine, Dragana Milića, na rešavanju problema prašine sa jalovišta rudnika bakra i cinka u Novoj Moldavi koja već godinama preko Dunava zasipa naselja opštine Veliko Gradište, ovih dana mogu se videti i prvi rezultati.

Nakon dogovora susednih opština, 12. septembra, u Novoj Moldavi, da se, radi zaštite zdravlja građana, preduzmu hitne mere na sanaciji jalovišta, prošlog meseca započeto je sa realizacijom prvog dela aktivnosti.

U nastavku objavljujemo prevod dva članka lokalnih novina opštine Nova Moldava, Jurnal de Moldova Noua, od 03. oktobra ove godine.


''Otrovna'' prašina nestaje iz Dunavske klisure

Nakon više godina tokom kojih su građani iz Dunavske klisure, ali i oni preko granice gutali  ''otrovnu'' prašinu iz rudnika ''Moldomin'', lokalna samouprava je preuzela prve korake. Započeto je montiranje sistema za polivanje jalovišta.

Gradonačelnik Nove Moldave je učestalo posećivao Bukurešt, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo ekonomije, u cilju obezbeđivanja neophonih sredstava za rešavanje problema zagađenja iz “Moldomin“-a. Štaviše, ministarka zaštite životne sredine, Rovana Plumb, je posetila lokalitet, kako bi se uverila u stanje stvari. Posle dugih razgovora, Opština Moldova Nova je dobila podršku rukovodstva kompanije i započeta je rekostrukcija mreže za polivanje tri  problematična jalovišta.

„Ne možemo sedeti prekrštenih ruku, sa izgovorom da zagađenje iz ''Moldomin''-a nije u nadležnosti lokalnih vlasti. Građani Moldove Nove su pogođeni prašinom. Kontaktirao sam odgvorne iz „Moldomin“-a  i  dobio sam obećanje od Ministarstva ekonomije da će opredeliti sredstva kako bi nam pomogli. Nije reč o velikoj sumi novca, 300.000 lea najviše. Najjeftinije rešenje je rekostrukcija postojeće mreže cevi, koje se upravo već montiraju na jalovištu.“ izjavio je za ''Ekspres Banat'' Matej Lupu, predsednik. Rešenje je jeftino, i ako se sad već radi na rekonstrukciji mreže, veoma brzo će biti već povezane cevi na sistem za napajanje vodom za polivanje.

U suštini, prema procenama lokalne samouprave, ni troškovi potrošnje vode neće biti veliki, jer će sistem biti u funkciji nekoliko meseci godišnje, u proleće i jesen.

 

 

 

 

 

 

 

Gotovo je sa zagađenjem!

Zagađenje prašinom sa jalovišta rudnika ''Moldomin'' je izazvalo mnogo nezadovoljstva predhodnih godina. Problem bi trebalo da reše rukovodstvo rudnika, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo ekonomije. Lokalana samouprava nije moga da stoji po strani, i uključivanje predsednika Matea Lupua je dala rezultate. Košava će duvati uzalud, jer prašina neće više građanima otežati disanje i uništiti poljoprivredne kulture.

Prašina podignuta sa jalovišta prilikom duvanja svakog jačeg vetra je narušavala zdravlje ljudi  i životinja, ugrožavala biljke i uništavala napore Srba i Rumuna koji su investirali u turizam.

Rumunija se istakla sa više žalbi Komisiji Evrpske unije upućene od strane susedne države (Srbije), ali ipak nije rešila veliki problem. U svakom slučaju, rešenja su postojala, makar trenutna, ali nikoga nije ozbiljno zainteresovao ovaj problem. Situacija se promenila povratkom Matea Lupu na čelu rukovodstva opštine Nova Moldava. U kratkom periodu nakon preuzimanja mandata, doveo je u grad Rovanu Plumb. Poseta ministarke zaštite životne sredine i šumarstva dalo je odmah rezultate, tako da se intezivno radi na rekonstrukciji sistema za polivanje stotine hektara jalovine iz rudnika. Deo sistema cevi koji je odoleo kradljivcima starog gvožđa je već počeo da se vari, tako da će se u najkraćem roku iznad prašine sa jalovišta nalaziti sloj (film) vode koji će sprečiti njeno podizanje preko cele Dunavske klisure i preko reke, kod naših suseda Srba.


 
Obaveštenje o otpisu kamate na dospele poreske obaveze PDF Štampa El. pošta
sreda, 24 oktobar 2012 11:37

Odeljenje lokalne poreske administracije opštine Veliko Gradište obaveštava obveznike izvornih javni prihoda opštine Veliko Gradište da je Skupština opštine na sednici održanoj 15. oktobra 2012. godine, donela Odluku o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda i to:

-          poreza na imovinu fizičkih lica

-          poreza na imovinu pravnih lica

-          komunalne takse za držanje i korišćenje plovnih objekata

-          komunalne takse za držanje restorana na vodi

-          komunalne takse za korišćenje obale

-          komunalne takse za isticanje firme

-          naknade za korišćenje građevinskog zemljišta

-          naknade za zaštitu životne sredine

-          komunalne takse za držanje čamaca

-          korišćenje reklamnih panoa.

Odlukom su određeni uslovi, obim i postupak otpisa obračunate a neplaćene kamate na obaveze koje su dospele za plaćanje do 31.12.2011. godine odnosno 31.12.2012. godine po osnovu izvornih javnih prihoda opštine Veliko Gradište.

Zahtevi za otpis kamate podnose se pojedinačno za svaki poreski oblik po ispunjenju uslova propisanih odlukom i mogu se preuzeti u Odeljenju lokalne poreske administracije, kancelarija br. 21, dok se za sve bliže informacije građani mogu obratiti ovom odeljenju na tel. 012/660-126.

 
Seminar ''Mladi u akciji - azbuka Evrope'' PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 22 oktobar 2012 07:28

Kao najavu predstojećem projektu finansiranom od strane Kancelarije za mlade, a u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Braničevo-Podunavlje i omladinom JAZAS-a iz Požarevca, koji se sastoji iz više etapa, biće održan seminar "Mladi u akciji - azbuka Evrope".

Tema seminara koji je predviđen Lokalnim akcionim planom za mlade 2010-2014. god. su mogućnosti koje pruža EU. Seminar će biti održan u maloj sali opštine Veliko Gradište, u periodu od 22-23.10.2012. godine.

Uporedo sa ovom etapom projekta, u OŠ "Ivo Lola Ribar" počelo je takmičenje za najbolji likovni rad na temu "Mladi u EU", koje će trajati do 11.11.2012. godine.

Polaznici obuke, kao i najbolji likovni rad, biće nagrađeni jednodnevnim izletom do Temišvara u Rumuniji, dok će završnica projekta biti krunisana postavljanjem dva putokaza - u centru grada i na Srebrnom jezeru, sa strelicama ka svim članicama EU.

 
Obaveštenje o predaji zahteva za sredstva iz budžeta opštine Veliko Gradište za 2013. godinu PDF Štampa El. pošta
petak, 12 oktobar 2012 09:38

Odeljenje za finansije Opštinske uprave opštine Veliko Gradište obaveštava korisnike budžeta opštine Veliko Gradište da je rok za predaju zahteva za sredstva iz budžeta za 2013. godinu za indirektne korisnike 22. oktobar, dok je za sve ostale korisnike rok 31. oktobar 2012 godine.

Zahtevi se predaju Odeljenju za finansije.

Ovde možete preuzeti Uputstvo za pripremu budžeta za 2013. godinu.

 

Odeljenje za finansije

Načelnik, Jelena Pantić

Broj: 400-57/2012-03

Datum: 12.10.2012. g.

 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Strana 33 od 66

Aktuelnosti