Početna Novosti Opštinska uprava
Opštinska uprava
Ostvarivanje prava u skladu sa Uredbom o energetski zaštićenom kupcu PDF Štampa El. pošta
utorak, 09 april 2013 09:08

Članom 5. stav 6. Uredbe o energetski zaštićenom kupcu („Službeni glasnik RS“ br.27/2013) predviđeno je da korisnici dečijeg dodatka koji su to pravo ostvarili o propisima po kojima se uređuje socijalna zaštita stiču status  energetski zaštićenog  kupca bez  podnošenja zahteva.

Na osnovu dopisa Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike  br. Sl/2013 od 03.04.2013. godine neophodno je da odmah, a najkasnije do 15.4.2013. godine, Službi društvene brige o deci - kancelarija br. 3 - Ana Pantić, dostavite ED broj iz računa za utrošenu električnu energiju, kako biste stekli status energetski zaštićenog kupca u potrošnji električne energije.

Potrebna dokumentacija za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca

  1. Dokaz o broju članova domaćinstva – izjava dva svedoka data pred nadležnim organom.
  2. Dokaz o ukupnim mesečnim primanjima (ček od penzije, uverenje nadležnog organa, odnosno poslodavca, za decu stariju od 15 godina potvrda da su na redovnom školovanju, za nezaposlene - uverenje zavoda za zapošljavanje).
  3. Posedovni list iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti i prihodima od nepokretnosti.
  4. Uverenje lokalne poreske uprave da li poseduje  imovinu koja podleže oporezivanju.
  5. Poslednji račun za električnu energiju.

Napomena: potrebni dokazi pribavljaju se  za mesec koji prethodi mesecu podnošenja zahteva.


Odeljenje za
opštu upravu i javne službe

Broj: 560-57/2013-02

Dana 04.04.2013. god.

 
Obnova Ramske tvrđave - vredan projekat Srbije i Turske PDF Štampa El. pošta
petak, 29 mart 2013 12:19

Rekonstrukcija srednjovekovne Ramske tvrđave kod Velikog Gradišta sprovodiće se u pet faza i uz ulaganje 1,5 miliona evra. Prema idejnom projektu, koji su u Velikom Gradištu, koji su u Velikom Gradištu predstavili autori, stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, zajedno sa arhitektkinjom Svetlanom Vukadinović, obnova tvrđave odvijaće se od 2013. do 2018. godine. Izradu glavnog projekta i arheološka istraživanja u vrednosti od 500.000 evra, finansiraće lokalna samouprava i resorna republička ministarstva. Glavni deo projekta, konzervaciju i restauraciju same tvrđave, finansiraće Republika Turska, sa oko milion evra, preko svoje agencije za međunarodnu kulturnu saradnju i razvoj Tika - kažu u opštini Veliko Gradište.

Svoje učešće u projektu obnove Turska je najavila još 2009. godine, jer se radi o vojničkom, artiljerijskom utvrđenju koje je podigla turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1480-1512). Turci su ovu tvrđavu, pod prvobitnim nazivom Ihram, podigli na desnoj obali Dunava radi osvajanja Panonske nizije. Nedaleko od utvrđenja, podignutog u blizini antičkog grada Lederate, nalaze se tursko kupatilo „amam“ i stari karavansaraj, namenjen smeštaju putnika i trgovaca, koji je jedan od najočuvanijih na teritoriji Srbije. Sama Ramska tvrđava jedna je od sedam srednjevekovnih utvrđenja podignutih na obalama Dunava i njegovom toku kroz Srbiju. Sazidana je u obliku nepravilnog petougla i prostire se na površini od oko 850 kvadrata.

Tvrđava u svom sastavu ima i pet kula, od kojih je u najgorem stanju jugoistočna, jer je oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme Austro-ugarskog rata. Tokom rekonstrukcije bedema i kula, unutar i izvan Ramske tvrđave odvijaće se i arheološka istraživanja. Osim stručnjaka arheologa, na poslovima iskopavanja biće neophodna i lokalna radna snaga, koja će na ovom projektu biti uposlena tokom narednih pet godina. Nakon završetka obnove Ramske tvrđave, u opštini Veliko Gradište nadaju se da će privući još veći broj domaćih i stranih turista.

''Zahvaljujući uređenju turističko-sportskog kompleksa na Srebrnom jezeru, broj turista u Velikom Gradištu prošle godine povećan je za 20 odsto u odnosu na 2011. godinu. Nakon obnove Ramske tvrđave, računamo na još veći broj turističkih poseta i noćenja - kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište. Ramska tvrđava nalazi se na samo 17 kilometara udaljenosti od Đerdapske magistrale, što posebno pogoduje turistima koji prolaze kroz ovaj deo istočne Srbije. Poseta ovom srednjovekovnom objektu biće omogućena i turističkim brodovima, jer se u njenom podnožju predviđa izgradnja pristaništa.''

Tekst: M. Veljković

Izvor: Braničevo Danas


 
Akcija ''Sat za planetu'' - isključimo svetla! PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 18 mart 2013 13:22

WWF, svetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, sedmu godinu organizuje „Sat za našu planetu“, najveću svetsku volontersku akciju za očuvanje naše planete, te poziva građane i organizacije da se pridruže akciji 23. marta u 20:30 sati i isključe svetla na jedan sat. Opština Veliko Gradište je jedna od mnogih koje podržavaju ovu akciju i učestvuju u njenoj realizaciji.

WWF poziva gradonačelnike gradova u Srbiji da isključe svetla na glavnim gradskim znamenitostima, a ministre da se obavežu pojačati politike zaštite životne sredine. Ovogodišnja akcija temelji se na kampanji „Ja hoću! A ti?“, kojom se brojni stanovnici sveta obavezuju šta će uraditi za spas planete. Ovoj se akciji možete priključiti i Vi nekom svojom idejom / obećanjem građanima i tako pripomognete održivim akcijama i politikama na području zaštite životne sredine.

Podršku najvećoj globalnoj akciji pružiće i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava grada Beograda - sekretarijat za zaštitu životne sredine i Grad Novi Sad, kao i brojne škole, organizacije civilnog društva i kompanije.

World Wide Fund For Nature - Svetski fond za prirodu je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem: očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenje prirodnih resursa, smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Za početak, isključimo svetla zajedno i smanjimo potrošnju prirodnih resursa!

Više o akciji možete saznati na www.panda.org/serbia

 
Obaveštenje za vlasnike poljoprvrednih gazdinstava PDF Štampa El. pošta
petak, 15 mart 2013 12:38

Na osnovu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva (Sl. glasnik RS, br. 17/10).

Upis novih gazdinstava počeo je 25. februara 2013.  godine, a poljoprivredna gazdinstva treba da izvrše registraciju ili obnovu registracije do 31. marta 2013. godine kako bi ostvarili prava na sve podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

S obzirom da je ovaj datum definisan Zakonom o podsticajnim u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao krajnji rok, neće biti moguće pomeranje roka za obnovu registracije.

 

Ministarstvo poljoprivrede,

šumarstva i vodoprivrede

14. mart 2013. god.

 
Akcija prolećnog uređenja grada PDF Štampa El. pošta
sreda, 13 mart 2013 14:00

Poštovani sugrađani, u toku su akcije uređenja grada i pripreme za predstojeću turističku sezonu. Cilj nam je da postanemo, i trajno ostanemo, atraktivna i primamljiva turistička destinacija.

Molimo vas da uložimo zajednički napor i damo maksimalni doprinos u kreiranju imidža naše opštine.

 

U tom smislu neophodno je da se:

- redovno vrši košenje trave i održavanje javnih zelenih površina ispred dvorišta,

- fasade svih objekata i izlozi poslovnih prostorija održavaju u čistom, urednom i ispravnom stanju,

- pomogne u očuvanju hortikulturnih zasada na javnim zelenim površinama,

- zeleni otpad nastao orezivanjem (obavezno povezan) odloži pored najbližeg kontejnera,

- zeleni otpad nastao košenjem trave (sakupljen u vreće) odloži pored najbližeg kontejnera,

- kabasti otpad, takođe odloži pored kontejnera.

 

Molimo vas da zeleni i kabasti otpad, isključivo tokom vikenda, uredno odložite na mestu dostupnom vozilima za prikupljanje otpada. Ovaj otpad će se odnositi PONEDELJKOM, tokom MARTA i APRILA.

U nadi da ćemo naići na vaše razumevanje, unapred se zahvaljujemo na saradnji.

 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Strana 33 od 73