Početna 7. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma - SILAFEST
  7. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma - SILAFEST PDF Print E-mail
  Friday, 21 August 2015 08:07

  7. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma SILVER LAKE TOURFILM FESTIVAL - SILAFEST '15 održaće se na obali Dunava, u Velikom Gradištu, od 30. avgusta do 5. septembra.

  SILAFEST za osnovnu smernicu ima ekološki i turistički film, a u skladu sa modernim pristupom, Savet festivala turizam tumači u najširem smislu te reči, pa će se na festivalu naći i filmovi kulturološkog turizma, filmovi o vinu, o velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi… Poznati muzeji, vinski podrumi, manastiri i svetilišta, sportski događaji… privlače danas jednako veliki broj turista kao i banje, skijališta, mediteraska ostrva, egzotične destinacije. Razvoj turizma je danas vezan za ekološki čista područja pa se nužno postavlja pitanje ekološki održivog razvoja turizma širom sveta. Odatle i veza ove dve bitne kategorije na festivalu.

  Pored TV kuća, profesionalnih producenata i reditelja, za takmičarski deo SILAFESTA konkurišu i opštinske turističke organizacije, nevladine organizacije i udruženja kao i pojedinci koji se iz ljubavi ili hobija bave ekologijom ili turizmom… I ako ste samo ljubitelji filma, posetite festival. Sve festivalske projekcije su besplatne i otvorene za zainteresovane.

  Predsednik žirija ovogodišnjeg festivala je Zbigniew Żmudzki, dobitnik ''Oskara'' (1983) za lutkarsko animirani film "Petar i Vuk".

  NAGRADE FESTIVALA

  GRAND PRIX
  Glavnu nagradu Žiri dodeljuje najboljem filmu festivala, bez obzira na kategoriju.

  Zlatni i Srebrni talas

  Nagrade Zlatni i Srebrni talas dodeljuju se najboljim filmovima posebno u kategoriji turističkog i ekološkog filma.

  Zlatni i Srebrni Pincum

  Nagrade Zlatni i Srebrni Pincum dodeliće se najboljim srpskim filmovima u kategoriji turističkog i ekološkog filma.

  Plavi Dunav

  Kako je turizam kompleksna oblast dodeliće se po jedna nagrada Plavi Dunav u svakoj specijalnoj kategoriji turističkog filma – vino, sport, kulinarstvo, religionzni turizam, kulturološki turizam, umetnost i turizam…

  Beli bagrem

  Nagrada Beli bagrem dodeljuje se za:

  ·         najbolji opšti senzibilitet filma,

  ·         najbolju autorsku muziku,

  ·         najbolju kameru,

  ·         najbolju montažu

  Pored filmova, SILAFEST za učesnike organizuje i niz pratećih manifestacija kojima će obogatiti ovaj događaj - okrugle stolove, izlete, takmičenja u ribolovu i kulinarska takmičenja.

  Otvaranje festivala je u nedelju, 30. avgusta, a dodela nagrada u petak, 04. septembra, sa početkom u 20,00 sati.

  Sve projekcije filmova održaće se na sceni u gradskom parku, na obali Dunava, u slučaju kiše u sali Kulturnog centra, svake večeri sa početkom od 19,30 sati.

  PROGRAM FESTIVALA