Početna Pripreme za 10. gradištansku ''Pasuljijadu''
  Pripreme za 10. gradištansku ''Pasuljijadu'' PDF Print E-mail
  Wednesday, 29 July 2015 09:55

  Gradištanac, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje koji rado uzimaju učešće u našoj manifestaciji.

  U 9 časova ujutru biće izabrana najlepša bašta i balkon grada. Ova akcija traje od aprila kao deo redovnog uređenja grada. Komisija je od proleća do manifestacije obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije će biti izložene na panoima u gradskom parku. Najuspešniji baštovani će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima. 

  U ovu aktivnost svake godine uključuje se sve veći broj građana koji se motivišu ne samo na uređenje svojih dvorišta, već i na sređivanje malih zelenih površina u okviru svojih zgrada i malih skverova koji od neuglednih ćoškova postaju prave male zelene oaze. Neki od naših sugrađana, tokom godina, tako su uredili svoja dvorišta, da na glavnoj prilaznoj ulici na Srebrnom jezeru, ispred vikendica imamo prave pejzažno uređene celine sa mnogo cveća i zelenila, malim fontanama i drvenim mostićima. Ovako uređena dvorišta, često se nalaze na razglednicama, ali sve češće motivišu i mladence da dolaze ovde i slikaju se nakon venčanja.

  U 11 časova biće otvorena izložba rukotvorina u umetničko Zanatskoj zadruzi „Jefimija“. Jefimija je osnovana 2005. g. i predstavlja strukovnu organizacijiu žena koje se bave proizvodnjom rukotvorina i edukaciju iz oblasti tkanja, keramike, veza, zlatoveza, pletenja i dr. Reč je o očuvanju starih zaboravljenih tehnika u izradi odevnih predmeta, suvenira i dr. „Jefimija“ sarađuje sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju i članica je etno-mreže Srbije. 

  U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja pištaljkom će dati znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja ''gradištanca''. Propozicije su jasne - Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, a kuva se čist ''gradištanac'' u predhodno pripremljenom kotliću, dok je sve ostalo umešnost kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici će srediti svoje štandove koje će svaka ekipa brižno urediti, najbolje što ume. Štandovi će biti u etno stilu, a jedna od nagrada dodeliće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena, a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Kada se upali vatra i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića vlada vesela atmosfera. Specijalna nagrada doliće se i za najveseliji kotlić.  

  U isto vreme, u gradskom parku, krčkaće se pasulj kome se svi posetioci najviše raduju, zato što će pasulj moći da degustiraju besplatno. Posle tačno tri sata po početku kuvanja, komesar takmičenja pištaljkom daje znak učesnicima da gase vatru. Kapiten ekipe daće volonterima uzorak u pripremljenim činijama, i izvući će broj pod kojim će njegov pasulj otići na žiriranje. U stručnom  žiriju će se nalaziti eminentni ugostitelji. Žiriranje uvek traje nekoliko sati, a broj najuspešnije ekipe biće objavljen na velikoj sceni u toku večernjeg koncerta na bini. 

  Kako dolikuje takvoj manifestaciji, od 20 časova počeće veliki narodni koncert Ace Ilića, Goce Lazarević, Bilje Jevtić i Neše Jovanovića.  

  Na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za jedan novi ukus i za bar jedno novo prijateljstvo. 

  Za takmičenje u kuvanju pasulja ''gradištanca'', do 07. avgusta možete se prijaviti u prostorijama Turističke organizacije opštine Veliko Gradište ili na telefon 012/663-179. 

  Program manifestacije

  - Izbor za najlepšu baštu i balkon grada - postavka na panoima

  11:00 Izložba rukotvorina u ZZ ''Jefimiji'' (glavna ulica)

  14:00 Postavljanje kotlića i priprema za početak takmičenja u kuvanju pasulja Gradištanca

  15:00 Početak takmičenja u kuvanju pasulja i početak kuvanja vojničkog pasulja za posetioce

  18:00 Kraj takmičenja u kuvanju pasulja i žiriranje
  (pored najboljeg pasulja ocenjuje se  i najveseliji kotlić, najoriginalniji naziv ekipe i najlepše uređeni štand)

  20:00 Dodela nagrada za takmičare u svim kategorijama 

  20:30  Koncert - Aleksandar Aca Ilić, Biljana Jevtić, Gordana Goca Lazarević i Neša Jovanović