Početna 60. TID regata - Međunarodna dunavska regata u Velikom Gradištu
  60. TID regata - Međunarodna dunavska regata u Velikom Gradištu PDF Print E-mail
  Wednesday, 29 July 2015 07:54

  Preko 150 kajakaša iz 16 zemalja stizaće 01. avgusta, od 15 do 18 časova, u Veliko Gradište, na putu dugom preko 2.500 kilometara do obalCrnog mora. Ovde će se zadržati do narednog jutra kada će nastaviti svoje, 75 dana dugo, putovanje Dunavom. 

  Opština i Turistička organizacija Veliko Gradište obezbedile su učesnicima mesto za kampovanje i odmor u prijatnoj hladovini parka na Dunavu, uz okrepljenje hladnim pićima i čuvenim pasuljem ''gradištancem''. U Velikom Gradištu kajakaši će dočekati gradsku slavu Sv. Ilije i posetiti veliki narodni vašar povodom praznika, kada dolaze i mnogi drugi gosti kao i naši građani na privremenom radu u inostranstvu. 

  Najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko-rekreativna  kajak, kanu i veslačka regata na svetu, 21. juna, krenula je, po 60. put, iz nemačkog grada Ingolštat. Kajakaši Podunavskih zemalja, zatim iz Češke, Švajcarske, Velike Britanije, Australije, Poljske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske i Litvanije kampovaće u šezdesetjednom mestu duž Dunava. Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u osam zemalja. Za sada se ovoj velikoj družini nisu priključile samo Moldavija i Ukrajina.   

  Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši se, uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom, mogu priključiti ili isključiti gde žele, u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. 

  Zbog vidnog napretka i poboljšavanja kvaliteta organizacije u Srbiji svake godine se povećava broj učesnika regate u Srbiji. U jubilarnoj godini  prijavilo se preko 150 stranih učesnika.

  Ako ste ljubitelji kajaka, sporta, rekreacije, boravka u prirodi i zdravog načina života, pridruže se Dunavskoj regati.

  Kontakt osoba: Dejan Jovanović +381 64 3495193; +381 63 276638; tidejan@gmail.com