Početna U Velikom Gradištu održana prva svečanost povodom stogodišnjice odbrane Stiga
  U Velikom Gradištu održana prva svečanost povodom stogodišnjice odbrane Stiga PDF Print E-mail
  Monday, 29 June 2015 14:20

  Pomenom ispred spomenika junacima oslobodilačkih ratova 1912-1919 u Velikom Gradištu i polaganjem venaca otvorena je juče prva svečanost obeležavanja Stogodišnjice odbrane Stiga, od ukupno četiri, koliko je predviđeno ovim programom. U okviru ovog događaja predstavljeni su monografija  i film ''Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918'', Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije.

  Opština Veliko Gradište i grad Požarevac ove godine, zajedničkim programom pod nazivom ''Od Rama do Krfa 1915 - Do poslednjeg čoveka'', obeležavaju stogodišnjicu odbrane Stiga u I Svetskom ratu, u kojoj je učestvovao Deveti pešadijski puk prvog poziva, u sastavu Dunavske divizije prvog poziva, braneći Stig i Mlavu i povlačeći se od Rama na Dunavu do Krfa.  Centralna svečanost održaće se u selu Ram na Dunavu, 7. oktobra, gde je, pre sto godina, izvršen napad brojno i tehnički nadmoćnijih Makenzenovih Nemaca  u sastavu austrougarske vojske.

  Vence su na spomenik položili načelnik Braničevskog okruga, predsednik opštine Veliko Gradište, gradonačelnik i predsednik Skukpštine grada Požarevca, predstavnici Vojske Srbije iz Požarevca, društava za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Velikog Gradišta i Beograda, GO SUBNOR-a iz Požarevca, predstavnici Četereža kod Žabara te OO Srpskog pokreta obnove iz Velikog Gradišta.

  Nakon pozdravnog obraćanja predsednika opštine, Dragana Milića, u sali Skupštine opštine, monografiju ''Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918'' predstavile su, u ime izdavača i grupe autora, ispred Istorijskog arhiva Požarevac, direktorka Arhiva dr Jasmina Nikolić, mr Dragana Miloradović i Jasmina Živković. U potpunoj tišini i sa poštovanjem, posetioci su odgledali i istoimeni dokumentarni film. Želju da uveliča ovaj događaj, izrazio je Zoran Miladinović iz naselja Četereže kod Žabara, odrecitovavši pesmu ''Osvetnici''. Prisutni su ovo dirljivo izvođenje nagradili dugim aplauzom. Druženje je potom nastavljeno u neformalnoj atmosferi, razgledanjem predstavljene monografije i razglednica.