Početna
  Veliko Gradište dočekalo Narodni muzej PDF Print E-mail
  Tuesday, 22 January 2013 10:13

  ''Narodni muzej Veliko Gradište'' svečano će, u ponedeljak, 28. januara, u 18,30 časova, uz podršku Ministarstva kulture, otvoriti svoja vrata za posetioce.

  ''Narodni muzej Veliko Gradište'' osnovan je u junu 2012. godine kao neprofitna ustanova u službi društva i njegovog razvoja, težeći da dostigne najviše standarde, da u građanima opštine Veliko Gradište probudi osećanje ponosa, a u svim posetiocima osećaj zadovoljstva i otkrića koja pruža estetski izazov, i da dovodeći do jačanja kulturne svesti, doprinosi kulturnom, pedagoškom, turističkom i sveukupnom razvoju svoga okruženja.

  Ovih dana, u skladu sa regulativom za osnivanje i registraciju Muzeja Republike Srbije, privodi se kraju procedura registracije Muzeja čime će se ispuniti uslovi za njegovo otvaranje i javnosti predstaviti sadržaj ove prestižne ustanove.

  Misija Muzeja je da proširuje, proučava, dokumentuje, štiti i čuva, legate i zbirke etnološkog, istorijskog i umetničkog karaktera, kao i da istražuje i tumači prošlost opštine Veliko Gradište. Prioritet ustanove je i zbrinjavanje Legata ''Đorđa i Pavla Đorđevića'', braće iz Velikog Gradišta koji su, pre više od tri decenije, svoju pokretnu i nepokretnu imovinu zaveštali opštini Veliko Gradište pod uslovom da se osnuje muzej.

  P r o g r a m


  18,30 - okupljanje gostiju

  19,00 - izvođenje himne RS

  19,05 - uvodna reč voditelja i najava

  19,15 - obraćanje direktora Muzeja, mr Dragana Bogićića

  - predsednika opštine, Dragana Milića

  - predstavnika Vlade RS, uz svečano otvaranje

  19,30 - muzički program i koktel (Muzička škola ''Stevan Mokranjac''
  Požarevac, Odeljenje u Velikom Gradištu)